Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  

Przeczytaj:
Kumek, Rupar, Rejman czy Szubart? [SONDA]
Czarnota, Czechowicz czy Pasieczny? [SONDA]
Uroczystość w Markowej, 80 rocznica.
Tata wraz z synem Karolem opowiadają o swoich zmaganiach z codziennością
home > Start > Aktualności > Flambirowanie, trybowanie, czy garnirowanie - sprawdź, co oznaczają najpopularniejsze terminy związane z gotowaniem

Edytuj tekst

UWAGA!
Teraz możesz wysłać nam zdjęcie bezpośrednio z Twojego telefonu komórkowego.
Utwórz wiadomość MMS i wyślij na adres alert@lancut.gada.pl
(adres e-mail wpisz zamiast numeru telefonu nadawcy).
Dodaj zdjęcie:
Wybierz zdjęcie:
Wprowadź podpis zdjęcia:
Autor zdjęcia (podajemy gdy znamy):
Rozmiar tekstu:
AAA
POWIAT Artykuł zewnętrzny
2020.05.12 09:01 | aktualizacja: 2020.05.12 09:02

Flambirowanie, trybowanie, czy garnirowanie - sprawdź, co oznaczają najpopularniejsze terminy związane z gotowaniem

Przygotowywanie w domu posiłków, które zazwyczaj jadaliśmy w ulubionej restauracji, nie musi być dużym wyzwaniem. Wystarczy poznać kilka przydatnych terminów, które pozwolą nam przenieść gotowanie na wyższy poziom i w pełni zrozumieć treść przepisów. Flambirowanie, trybowanie, garnirowanie, a może al dente? To tylko niektóre z nich. Sprawdźcie, co naprawdę oznaczają.
Flambirowanie, trybowanie, czy garnirowanie - sprawdź, co oznaczają najpopularniejsze terminy związane z gotowaniem
Flambirowanie, trybowanie, czy garnirowanie - sprawdź, co oznaczają najpopularniejsze terminy związane z gotowaniem

Pasteryzacja

Pasteryzacja to proces podgrzewania żywności, takiej jak mleko, ser, jogurt, piwo, cydry owocowe, wino i inne produkty spożywcze do wystarczająco wysokiej temperatury i przez wystarczający okres, aby zniszczyć szkodliwe mikroorganizmy. Pasteryzacja produktu zazwyczaj oznacza usunięcie szkodliwych bakterii.

Blanszowanie

Blanszowanie to technika przygotowywania posiłków, w której żywność jest krótko zanurzana w gorącym płynie, takim jak wrząca woda lub olej. Owoce, warzywa i orzechy to produkty najczęściej blanszowane, każde z różnych powodów. Czasami może to być zmiękczenie lub poluzowanie skóry, aby ułatwić jej obieranie, lub po prostu rozjaśnienie koloru. Typowy czas blanszowania wynosi od 30 do 60 sekund.

Al dente

Termin al dente pochodzi od włoskiego wyrażenia, które tłumaczy się jako "na ząb". Makaron po ugotowaniu al dente powinien być delikatny, ale nadal twardy. Należy pamiętać, że w przypadku świeżego makaronu osiągnięcie poziomu al dente będzie znacznie szybsze, ponieważ świeży makaron musi być gotowany trochę krócej.

Flambirowanie

Termin flambirowanie pochodzi od francuskiego słowa oznaczającego "płonący". Flambirowanie oznacza podpalanie potraw z dodatkiem rumu lub innego mocnego alkoholu. Odbywa się to w celu uzyskania zaskakującego efektu i rozwinięcia bogatego smaku. Polskie określenie na flambirowanie to tzw. płonący półmisek.

Sos beszamel

Sos beszamelowy znany również jako biały sos to sos zrobiony z zasmażki (masła i mąki) i mleka. Od XVII wieku jest uważany za jeden z najbardziej popularnych sosów kuchni francuskiej. Sos beszamel najczęściej wykorzystywany jest do lasagne. Można jednak wykorzystać go jako bazę do innych sosów np. sosu serowego (doskonale sprawdzi się tutaj np. ser żółty Gouda od MSM Mońki).

Trybowanie

Trybowanie to po prostu usuwanie z surowego mięsa lub ryb wszystkich niepożądanych części: kości, skóry, nadmiaru tłuszczu, włókien lub ości. Trybowanie wykonuje się jeszcze przed obróbką. Trybowanie w wielu przepisach znajduje się także pod hasłem "luzowanie".

Garnirowanie

Garnirowanie to nic innego jak dekorowanie dania lub napoju ozdobą z owocu, lub warzywa. Garnirowanie w wielu przypadkach może nadać dodatkowy lub kontrastowy smak, choć niektóre ozdoby są wybierane głównie w celu zwiększenia efektu wizualnego.

Kandyzowanie

Kandyzowanie to popularny sposób konserwowania owoców, który bazuje na kilkukrotnym smażeniu w gęstym cukrowym syropie, dzięki czemu zachowują pożądany kształt. Kandyzować można zarówno elementy owoców (np. skórkę z cytryny), jak i całe owoce np. gruszkę, śliwkę, czy jabłko.

Karmelizacja

Karmel to palony cukier, który przygotowuje się poprzez podgrzewanie kryształków do momentu, aż zmienią konsystencję i kolor. Karmelizacja zaś to proces, na który składa się odparowywanie wody oraz rozbijanie cząsteczek cukru. Karmelizacja stosowana jest do nadawania smaku i koloru kawie, słodyczom, czy piwie.

Na koniec - zanim zabierzemy się do gotowania, warto zaopatrzyć się w sprawdzone produkty, dzięki którym danie będzie smakować jak z ulubionej restauracji.

- Polacy zaczynają zwracać uwagę nie tylko na smak, ale także na wysoką jakość składników - mówi Ewa Polińska reprezentująca MSM Mońki. - W przypadku wyboru sprawdzonych produktów będziemy mieć pewność, że przez dłuższy czas zachowają swoje składniki odżywcze. Coraz większa część społeczeństwa wybiera także lokalnych dostawców, co jest niezwykle istotne w obecnej sytuacji - dodaje ekspert z MSM Mońki.

Skoro już wiecie co oznaczają popularne określenia, takie jak flambirowanie, trybowanie, czy garnirowanie, nie pozostaje nic innego jak życzyć Wam udanego gotowania!

Red
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Flambirowanie, trybowanie, czy garnirowanie - sprawdź, co oznaczają najpopularniejsze terminy związane z gotowaniem, 0 out of 5 based on 0 ratings
Red dodany
 
Odsłon: 2225
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na lancut.gada.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu lancut.gada.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
REKLAMA

Najpopularniejsze

Ostatnie komentarze

REKLAMA
 
telRedakcja telefon

795 977 761

alarmSkrzynka alarmowa

alert@lancut.gada.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@lancut.gada.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone lancut.gada.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball hosting home.pl
Mapa strony | Zapytania Google
x